Pasta 4 kazen

We reizen terug naar Italië en gaan de keuken in met dit simpele pasta 4 kazen gerecht. Ik gebruik als basis voor de saus koksroom en geen roux. Dit maakt het gerecht nog makkelijker om te maken en smaakt na mijn mening ook nog eens lekkerder.

Laat het smaken!

3-resultaat

Gerecht info
2 personen
bereidingstijd  20 minuten
hoofdgerecht

Ingrediënten
200 gr penne
10 cherry tomaatjes (op de foto staan 2 tros tomaten, maar mijn voorkeur gaat naar cherry tomaatjes)
20 gr rucola
2 el pijnboompitten

4 kazen saus
250 ml koksroom
60 gr jonge kaas (bij voorkeur emmentaler)
60 gr oude kaas
50 gr parmezaanse kaas
50 gr blauwe kaas
klontje roomboter
½ ui
1 teen knoflook
snufje nootmuskaat
peper en zout

1-ingredienten

Bereiding
1)      Zet een pan op hoog vuur met 2 liter water en voeg wat zout toe (100 gram pasta 1 liter water)

2)      Bak ondertussen de pijnboompitten in een pan zonder olie of boter tot ze licht verkleurd zijn. Leg ze daarna op een keuken papiertje om af te laten koelen (als pitten/noten net gebakken zijn, zijn ze taai, pas als ze zijn afgekoeld worden ze weer krokant)

2-1-bereiden

3)     Snijd de ui en knoflook zo fijn mogelijk, gebruik voor de knoflook eventueel een knoflookpers.

4)     Snijd alle kaassoorten in zo klein mogelijke blokjes.

5)      Zet een steelpan op middel hoog vuur met een klontje roomboter erin.

6)      Als de boter gesmolten is voeg je de knoflook en ui bij de roomboter in de pan, bak de ui en knoflook zonder dat ze verkleuren.

7)      Het water zal intussen ongeveer wel koken, voeg de penne in de pan en laat ze +/- 10 minuten koken tot ze al dente zijn (al dente = precies gaar, tussen taai en waterig in.)

8)      Als de ui glazig geworden is, de room toevoegen. Even doorroeren en daarna de kazen en nootmuskaat toevoegen.

2-2-bereiden

9)      Laat de saus op midden hoog vuur 1 minuut door pruttelen, intussen goed blijven roeren zodat er niets kan aankoeken. Even proeven, eventueel wat extra kaas toevoegen als je een sterkere kaassmaak aan je saus wilt hebben (dit kan nodig zijn als je kazen hebt gebruikt die minder sterk van smaak zijn.)

10)      Breng de saus op smaak met peper en zout (let op met zout toevoegen, de oude en blauwe kaas zijn ook al vrij zout van zich zelf).

11)      Giet de penne af als ze al dente zijn en voeg de penne bij de kaassaus (als de sauspan te klein is voeg je de kaassaus bij de penne in de pan). Goed mengen.

2-3-bereiden

12)      Schep de penne met kaassaus op het bord en doe er wat cherry tomaatjes, rucola en pijnboompitten overheen.

Laat het smaken

3-resultaat

Tips

 • Maak de kaassaus met verschillende smaken, zo smaakt de saus elke keer weer net wat anders en is het gerecht elke keer weer anders.
 • Kaassaus maak je officieel met een blanke roux (boter/bloem/melk), maar ik vind kaassaus met koksroom als basis lekkerder en het is simpeler.
  Met een roux basis kan er overigens ook een bloemige smaak aan je saus blijven zitten.

 

Print Friendly

Tags: , , , , , , ,

3 Responses to “Pasta 4 kazen”

 1. Anna
  06/02/2014 at 18:20 #

  Hey, heb een vraagje. Ik probeerde mijn pasta vier kazen te maken door gebruik te maken van uw recept, omdat het zo gemakkelijk leek. Blijkbaar niet gemakkelijk genoeg voor mij aangezien dat mijn saus volledig mislukt is. Ipv een saus kreeg ik een pap als resultaat. Ik kreeg mijn kaas maar niet gesmolten. Als resultaat had ik overal grote en kleine stukken kaas die maar niet konden smelten. Had heel de tijd geroerd, later zelfs geklopt met een klopper en geen verandering. Weet jij hoe het komt? Moesten mijn kazen gesneden worden in nog kleinere stukken, op een lager vuurtje, moesten ze een per een erin gegooid worden, meer room, meer boter, misschien wat melk..? Echt geen idee hoe ik dit oplos voor het vervolg… Help!!!
  groeten Anna

  • 08/02/2014 at 12:21 #

   Hi Anne,

   Oh wat vervelend, dat kan aan 2 dingen liggen; aan de kazen die je gebruikt en inderdaad wat je al zegt de grootte van de stukken kaas die je in de saus toevoegt.

   Oude kaas smelt bijvoorbeeld minder snel dan een jonge of zachte kaas. Dus als je met name de stevige harde kazen in grote brokken toevoegt, kan dit problemen opleveren in je saus. Zeker als je de saus dan te lang op het vuur laat staan waardoor de room te ver in kookt en je uiterlijk bijna een kaas fondue (pap) over houdt. Let echter wel dat kaassaus altijd een wat steverige structuur houdt.
   Mocht dit toch nog een keer gebeuren zou ik de saus naast evt wat room ook iets afslappen met een klein scheutje water om hem weer in balans te krijgen (niet te veel water want dan verlies je smaak in je saus).

   Ik hoop dat ik je hier mee geholpen hebt, mocht je nog andere vragen hebben hoor ik het graag. Ik zal in het recept er nog extra bijzetten dat de kaas echt zo fijn mogelijk gesneden moet worden.

   Groeten, Tim

 2. Elisabeth
  26/08/2014 at 18:52 #

  En een scheut(je). Melk toevoegen ?

Leave a Reply

css.php